Evidensbaserat biblioteksarbete och sociala medier


Vanligtvis är det här med sociala medier Linnéas bord, men jag började fundera över hur de kan utvärderas i samband med att jag försökte förstå innebörden av så kallat evidensbaserat biblioteksarbete. Kvantitativa och kvalitativa användar- och kundundersökningar är ju ett sätt att spåra ”användarnas preferenser”, vilket är en viktig del i evidensbaserat förhållningssätt. Många av oss har erfarenheten från den typen av undersökningar att biblioteksanvändarna är väldigt nöjda med vad biblioteket erbjuder, vilket tyvärr kan ha konsekvensen att vi inte vet hur vi ska förbättra oss.

Några händelser den senaste tiden har fått mig att se nya möjligheter när det gäller användarperspektiv. Den ena är expressenbloggaren och ekonomireportern Fredrik Sjöshult, som förra veckan förvånades över att biblioteken lånar ut nya e-böcker gratis: http://bloggar.expressen.se/fredriksjoshult/2011/11/ladda-ned-zlatanboken-gratis-hur-tanker-forlaget/#.TrvhG29ajgR.email

Den andra händelsen är att jag fick läsa en magisteruppsats som analyserade människors upplevelse av en psykisk diagnos genom att författarna läst de sjukas egna bloggar. Jag kan tyvärr inte ange källa här, uppsatsen ska publiceras.

Min försiktiga konklusion är att vi kanske ska lägga mer arbete på att utvärdera vad folk tycker om bibliotek, vad de vet om bibliotek och vad de tror om bibliotek genom att systematiskt analysera bloggar, facebook och läsarkommentarer till tidningsartiklar och andra sociala medier, än att konstruera egna användarundersökningar. En magisteruppsats inom vårdutbildning är väl ett argument för att det finns analysmetoder som kan komma igenom det evidensbaserade nålsögat?

Väldigt få utanför biblioteksvärlden skriver med jämna mellanrum om sina preferenser när det gäller bibliotek, men å andra sidan kan man med hjälp av sociala medier skapa debatter och få människor att tycka till. Fredrik Sjöshult på Expressen har gjort biblioteken en stor tjänst, och antagligen får vi en mer spännande bild av vad ett bibliotek är i alla läsarkommentarer (nu 97 st), än vad vi ibland får i traditionella kundundersökningar.

Ett av syftena med bibliotekens användning av sociala medier blir utöver att skapa dialog och informera också att kontinuerligt locka eller provocera fram användarnas preferenser.

Kanske förekommer redan systematisk utvärdering i linje med mina tankegångar, i så fall får ni gärna tipsa mig!

/Viveca

6 tankar på “Evidensbaserat biblioteksarbete och sociala medier

  1. Visst det är ett bra exempel på att stimulera till dialog om bibliotek, och ett bra sätt för oss att läsa av tankar, åsikter om bibliotek. och kan vi använda sociala medier så är det en tillgång att ta vara på. ofta när man pratar om att samla in besökares synpunkter landar det gärna i diverse praktiska åtgärder. Det är så klart bra i sig, men det här sättet att fånga in tankar och åsikter är klart intressant.

  2. Ett annat sätt att utvärdera är att låta utomstående experter göra det.
    Självutvärderingar har tyvärr tendens att bekräfta den egna förträffligheten.
    Vilket många tycker är bra. Det bekräftar ki vad man visste, att man är
    världsbäst.

    • Hej Jan!

      Detta inlägg handlade absolut inte om självutvärdering, men jag kanske uttryckte mig otydligt. Den handlar om hur man rent vetenskapligt på det mest adekvata sättet skaffar sig kunskap om användarnas preferenser när det gäller olika aspekter av bibliotekens verksamhet. Självklart kan man använda utomstående experter. Med vänliga hälsningar Viveca

  3. Vad är väl användarna om inte utomstående experter? Tycker att detta är en utmärkt idé, särskilt om man bevakar just sådana kommentarer som uppkommit utan ”provokation” från bibliotekarie. Ett problem med användarundersökningar kan ju vara själva frågorna och konstruktionen av frågeformulär, som man frågar får man svar, osv. Och snälla användare kanske vinklar sina svar när det är det egna biblioteket som står som avsändare/utfrågare.

  4. Detta är absolut en av de metoder som jag tycker att man ska väga in vid utvärdering av bibliotek. Det finns ju faktiskt en hel del som sägs om bibliotek i sociala medier och det borde vara i alla offentliga biblioteks intresse att mer systematiskt bevaka och samla in detta. Samt inte minst gå i dialog med dem som tycker något om bibliotek – vare sig vi uppfattar åsikterna som positiva eller negativa. jag brukar prata om detta då jag föreläser om bibliotek och sociala medier (det senaste året iaf), eftersom jag tycker det är en viktig aspekt. Det finns bra verktyg för att samla in dehär omdömena, både gratisverktyg och de som kostar.
    Skriv gärna mer på detta ämne. 🙂
    Min senaste pres innehåller någon bild på temat http://www.slideshare.net/annastinacecilia/bibliotek-och-kommunikation-i-den-sociala-tidsldern (fungerar tydligen bara sporadiskt)

Lämna en kommentar