Strategi för sociala medier


Kairos Future skriver om strategi för sociala medier på www.kairosfuture.com/nyheter/strategi-för-sociala-medier-–-do’s-don’ts.

Texten handlar mycket om att bevaka sitt varumärke, alltså att hålla koll på vad som sägs om företaget etc. Jag tror att det är ganska onödigt och rätt jobbigt att jobba så för ett bibliotek. Hur ofta skriver en användare på Twitter det hela korrekta namnet på biblioteket? Skriver man inte hellre ”bibblan” eller nåt sånt? Om man ska mäta sin räckvidd tror jag det är bättre att räkna antalet klickningar på länkar man lagt i Twitter (bäst med Bit.ly), klickningar på bilder och filmklipp i Facebook (finns i Insights om man har en fan-sida). I Google Analytics finns jättebra funktioner. Vad jag vet kan man än så länge bara koppla sin blogg till Analytics, men det skulle inte förvåna om även andra tjänster går att koppla in snart.

Kairos Future skriver bl a:

 • Vilken kommunikationsstrategi ska ni ha – vad ska ni kommunicera?
 • Vem är det som pratar om er och era intresseområden?
 • Vilka är era opinionsledare? Vilka är de viktigaste och mest opinionsbildande social medierna inom era områden?
 • Vilka traditionella medier passar för er?”
 • Jag tror att biblioteken bör börja med en inventering av sin verksamhet och personal. Vad sysslar vi med? Vad är vi bra på? Vad är vår personal särskilt bra på? Vad är välbesökt hos oss? Sen kan man ta reda på vad respektive kanal är mest lämplig för. Om biblioteket t ex satsar mycket på användarundervisning är det en bra idé att använda sig av SlideShare, screencastprogram som Screenr och publiceringstjänster som Vimeo och YouTube. De flesta tjänster erbjuder inbäddning, vilket gör att man enkelt kan få en ruta för sin kursmanual på den egna webbplatsen eller bloggen.

  När man ska kolla vilken kanal som är lämplig innebär det också att undersöka vilka åldersgrupper som använder dem. På YouTube finns i princip alla åldersgrupper, och om man använder sig av inbäddningsfunktionen behöver man inte tänka så (väldigt) mycket på det, förutsatt att målgruppen leds in på den egna webben eller bloggen istället. Det finns sajter på webben som publicerar info om sådant, t ex skriver Mindpark om det ibland. Eller titta på Internetstatistik. På Pingdom.com finns den här fina bilden:

  Bloggartikel om åldrar, målgrupper och sociala medier från Businessinsider. Bild från artikeln:

  F. ö läser jag på bloggen True Consulting följande basic saker som alla bör börja med: Motivation/tankebanor, mätetal och mål, avsatt tid:

  ”Ni kommer att lyckas om..

  ..ni har lyckats ändra gamla tankebanor. Ni sätter mål precis som inför vilken annan investering som helst, men målen är inte nödvändigtvis finansiella! Ni mäter dem i besökstrafik, konverteringar, relationsbyggande och ”surr”.

  ..ni har tagit fram era första mätetal. Ni vet vad som sägs om ert varumärke, er produkt eller organisation i bloggar, mikrobloggar och sociala nätverk. Ni jämför era mätetal med hur det ser ut för konkurrenten.

  ..ni har tid. Ni har åsidosatt tid för att justera er närvaro och er övervakning av det sociala medielandskapet. Ni experimenterar och undersöker vad som fungerar för er. Ni har avsatt resurser för att kontinuerligt interagera och ta kontakt med er publik.”

  Läs mer
  Annonser

  4 thoughts on “Strategi för sociala medier

  1. Bra skrivet igen, Linnea! Det tål att tänka på vad som skiljer offentlig verksamhet som bibliotek från kommersiella aktörer som har ökad försäljning som slutgiltigt mål, ökade vinster. JMW-bloggen skriver idag att socila medier redan är mainstream. Jag tror inte att biblioteken riktigt kan betrakta det så, vi har så mång målgrupper som inte finns i de sociala medierna, äldre, barn, nyanlända till Sverige.

   Som du skriver, hur kan man följa vad som sägs om just mitt bibliotek i sociala medier. Kanske ger det just nu mer resultat att följa ”varumärket bibliotek”. Jag följer kontinuerligt ordet ”bibliotek” i twitter. Sällan sägs det något mer spännande än att ”jag sitter i biblioteket och pluggar”. Bibliotek ligger inte så högt på agendan hos ”allmänheten”.

  2. Hej Linnea och tack för länkningen! Funderar på om någon vet en bra kurs i Google Analytics? Som du nämner finns där outtömligt värdefull kunskap, om man bara vet var man ska titta.

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s