Kulturens / bibliotekens ekonomiska värde


Många kommuner bygger nytt och fint för sina kulturinstitutioner; muséer, konserthus och inte minst bibliotek. Men är det värt det? Går det att räkna ut hur mycket man ”tjänar” på att bygga ett nytt bibliotek?

Igår presenterades en rapport på Akvarellmuseet i Skärhamn som sade att för varje krona som satsats i museet får kommunen och regionen 20kr tillbaka. Forskaren John Armbrecht och professor Tommy D Andersson från Göteborgs universitet har gjort en samhällsekonomisk lönsamhetskalkyl för Akvarellmuseet. De gjorde en liknande undersökning 2008, då av hur konserthuset i Vara hade betalat sig (vi har bloggat om det tidigare): Varas värde varar.

Arnbrecht och Andersson har använt metoden samhällsekonomisk lönsamhetskalkyl, vilket i korthet innebär att de har uppskattat intäkter och kostnader för effekter/värden som saknar marknadspris. Det handlar helt enkelt om en cost benefit analys (kostnads- och intänktanalys) där utgifterna för en kulturinstitution sätts i relation till intäkter eller förväntade och upplevda intäkter. Även mjuka värden räknas om till intäkter, och det handlar naturligtvis mycket om att göra antaganden.

Samhällsekonomisk lönsamhetskalkyl är en intressant metod för kultursektorn, eftersom man med den kan sätta ett ekonomiskt värde på saker som annars är svåra att göra mätbara på ett sätt så att alla ”förstår”. Jag är övertygad om att kommunpolitiker m. fl. redan inser kulturens värde, men om de får siffror på det blir det enklare att fatta beslut om att t ex bygga ett nytt bibliotek.  Om man, som här, hittar en modell som talar om för dem vad det är värt i pengar är det guld värt! Metoden bör absolut kunna användas på bibliotek. Är det någon som har gjort det, inför en nybyggnation eller så?

Att värdera det ovärderliga – en studie om kulturinstitutioners värde – låna lic.uppsatsen av John Armbrecht på bibliotek

Annonser

1 thought on “Kulturens / bibliotekens ekonomiska värde

  1. Ping: Metoden bakom Varas värde « Nyttovärdering av bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s