Bli mer effektiv med hjälp av sociala medier


Jag läste Metro på vägen till jobbet idag. På SBAB:s IT-avdelning har produktiviteten ökat med 10 procent sedan medarbetarna började använda sociala medier internt. De bloggar, lagrar dokument på bloggen (skulle tro att bloggen är lösenordsskyddad), använder kommentarfunktionen som de tycker ger en bättre överblick över idéer, förslag och kunskap. De skriver realtidsprotokoll från möten och att alla gör statusuppdateringar ger inblick i varandras arbete.

Några goda råd för att lyckas med användning av sociala medier för intern kommunikation:
– Börja i liten skala. Kanske kan man börja med en liten grupp i ett pilotprojekt och dokumentera erfarenheterna. (Klokt förslag!)
– Gör det ni redan gör. Skriv ihop en lista på det som skulle kunna göras i sociala medier istället. (Stadsbiblioteket Göteborg ska t ex använda Flickr som bilddatabas. Personalen ska kunna hämta bilder till våra kanaler i sociala medier därifrån. Det blir automatiskt rätt format. Även pressbilder läggs där, men de lösenordsskyddas.)
– Fokusera på innehållet, inte tekniken. (Viktigt att ge nåt med kvalitet i, såklart. Olika kanaler lämpar sig bra för olika ändamål.)
– Upplev fördelarna. Du kommer kanske få uppleva en annan typ av dialog som är mer informell. Kanske får du idéer genom interaktionen på sociala medier. (Det är en sanning!!)

Jag har upptäckt att jag får användning av min kreativitet genom att använda sociala medier. Det handlar då mycket om att hitta ett annat sätt att presentera ett material på. I en annan form, i en annan plattform. Det är faktiskt jätteroligt 🙂

Annonser

2 thoughts on “Bli mer effektiv med hjälp av sociala medier

  1. Jag är helt med! Man skulle kunna använda dessa tjänster effektivt för att skapa transparens inom arbetsgruppen, t ex. Trots att man tillhör samma personalgrupp vet man ofta inte vad personen som sitter tre dörrar bort sysslar med just nu. Att använda sociala bokmärkestjänster, lifestreamtjänster etc skulle skapa fler möjligheter till samarbete, när man hittar de naturliga kopplingarna mellan olika uppdrag och arbetsuppgifter. Det är min dröm att få jobba så. 🙂

    • Instämmer. Det möjliggör ju dessutom utbyte och samarbete med andra bibliotek och kan ge ny input! Det är ju vad som sker nu i communityn Biblfeed. Jag tycker att det verkar som om rädslan att publicera sin text på Biblfeed försvinner allt mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s