Mäta nyttan av sociala medier


För bibliotek handlar det inte om att omsätta sociala mediers effekt i pengar. Möjligtvis är ett motsvarande annonsvärde intressant, men annars handlar det för oss mer om att hitta nya användare av bibliotekets tjänster. Förutom att hitta nya användare och ha dialog med de befintliga, vill vi att bibliotekets varumärke ska få en positiv puff. På Stadsbiblioteket Göteborg är unga upp till 25 år en prioriterad målgrupp under nästa år, och ett led i det är att vi nu satsar på sociala medier. Givetvis gör vi andra saker också för att nå målgruppen, och våra kanaler riktar sig såklart även till andra åldersgrupper.

Jag tror på att hålla mätningen relativt enkel, åtminstone till en början. Är man extra ambitiös kan man sätta ett värde på t ex antal besök. Jag har inte kommit på nåt bra exempel på hur det skulle kunna se ut för ett bibliotek ännu. Har du tips att dela med dig av så kommentera gärna!

Saker som enkelt kan mätas:

– antal besök
– antal fans, kontakter, medlemmar, följare, prenumeranter
– antal retweets (”skicka-vidare” i Twitter, effektivt!)
– antal kommentarer
– antal visningar (sidor, filmer)
– antal bloggar som länkar till er

Det kan vara svårt att mäta hur många gånger biblioteket har nämnts i Twitter, bloggar etc eftersom människor kanske inte skriver bibliotekets fullständiga ”namn”. Hur många skriver ”Stadsbiblioteket Göteborg”? Skriver de inte bara ”Stadsbiblioteket” och hur många stadsbibliotek finns det inte i Sverige, hm…

Det verkar som om statistikverktygen i de olika sociala medierna blir allt bättre. YouTube och Facebook har exempelvis otroligt fina statistikfunktioner.

Men hur mäter man mjuka faktorer som bibliotekets varumärke? Det enklaste är att mäta antalet kommentarer och vilken typ av kommentarer man får samt antalet frågor och vilken typ av frågor det är. Om man har koll på kommentarer på bibliotekets facebook-sida, får man ganska snart en känsla av vilken attityd som fansen har. Kanske inte så svårt att föra statistik på negativa kommentarer och sen dra av dem från den totala mängden av kommentarer?

Annonser

9 thoughts on “Mäta nyttan av sociala medier

 1. Det här är något som finns behov av att diskutera och analysera ute på våra bibliotek! Jättebra – jag tipsar vidare om dina användbara sidor! God Jul!

 2. Även om folk tenderar att lägga sig på ungefär samma värde (4 av 5 möjliga) undrar jag om inte antalet besökare mulitplicerat med glädjevärdet är rätt väg att gå. Kruxet är att det är omständligt att dela ut lappar och svårt att få besökarna att vilja fylla ut utvärderingar. Man får väl tro att fler tycker som de som svarar och extrapolera. Kanske man skulle fråga om hur de uppskattade tidigare evenemang då man tipsar om nya på Facebook? Då skulle det bli lite en passant.

  • Patrik – det är möjligt att man skulle kunna utgå ifrån en sån uträkning som du beskriver. Det handlar ju om uppskattningar, men å andra sidan finns det många vedertagna metoder som bygger på just uppskattningar. De är inte mindre oseriösa för det.

 3. Jag tror att det är enkelt att fråga sina facebooks-vänner/fans om diverse grejer. När jag slängde ut en fråga, mest på skoj, om de tyckte att Stadsbiblioteket skulle köpa in läsplattor och låna ut, så tog det inte många minuter förrän massor av svar och kommentarer hade kommit in. Tror mycket på att fråga på sätt sätt också. det får inte vara knastertorrt 🙂

  När det gäller att likställa mätetal med något värde som är relevant för verksamheten (och som inte är pengar), kanske man t ex skulle kunna anta att 10 procent av bibliotekets fans/vänner går till det fysiska biblioteket av ren nyfikenhet efter att ha följt oss på Facebook, och därmed har vi fått ett antal besök att lägga till i årsstatistiken…eller nåt sånt.

 4. Men vad sägs om att passa på å fråga om tidigare evenemang då man gör reklam för nya, som t ex i Facebook? Jag tror det skulle vara mer effektivt än att försöka sticka ett blad i näven på dem direkt när det varit något (och dessutom försöka få dem att fylla i och lämna in!)

  • Absolut! Då fungerar facebook-fansen som en fokusgrupp. Bra komplement till andra arbetsmetoder, för man måste ju såklart även fånga in åsikter från de som inte hänger i communities på nätet 🙂

 5. Ping: Att mäta sociala medier – hur gör man? | Sociala medier funkar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s