Bak & fram-metoden i workshop


Viveca:
– På bokmässan hittade jag en intressant bok som heter Möteskokboken. Den beskriver olika metoder för effektiva möten, och vilka man kan välja beroende på vilket syfte man har med mötet. Linnéa har testat ett par metoder i en workshop på konferensen Infotrender 24-25/11.

Linnéa:
– Jag hade en föreläsning och workshop om hur man lyckas med ett 23-sakerprojekt (fortbildning för personal i ny teknik och sociala medier). Eftersom jag några veckor innan konferensen hade lånat Möteskokboken av Viveca ville jag testa någon metod. Jag valde ”bikupan” kombinerad med ”bak&fram”. Vi började med bikupan. Deltagarna fick stå upp i grupper om 3 personer ganska nära varandra och prata så att det blev surr i rummet. Eftersom vi kombinerade med bak&fram skulle de vara negativa och gnälliga och spåna fram tänkbara negativa faktorer och åsikter (=fallgropar) som deras kollegor kunde tänkas ha inför en 23-sakerkurs. Sen tog vi de negativa kommentarerna och vände på dem så att de fick ett positivt syfte! Tanken var att de negativa orden skulle göra oss förberedda på eventuella fallgropar. Vi kan förbereda oss för sånt som kan göra att utbildningen misslyckas.

Negativa ord som spånades fram i bikupan:
Flummigt, oseriöst, har inte tid, kan det redan, chefen är emot, integritet-vill ej lämna ut sig, ingen användning av det, svårt, jag är för gammal, tråkigt, ej affärsmässigt, bara en fluga, IT säger stopp, det är för jobbigt, kunskapen blir snabbt inaktuell, ovetenskapligt.

Därefter använde vi de negativa orden som en kom-ihåg-lista för hur fallgropar ska undvikas. Några exempel:
Flummigt och ovetenskapligt” – dessa ord berättar att det är mycket viktigt att vi inför kursstarten tar fram material från ev. forskning inom området och andra rapporter. Det är också viktigt att alla övningar är tydligt relaterade till verksamheten. Inga nöjesbetonade inslag ska finnas.
Kan det redan” – det är viktigt att kursen kommer att innehålla även en avancerad nivå, alternativt kan denna medarbetare vara med och konstruera kursen eller ge support.
”IT säger stopp” – innan arbetet med kursövningarna påbörjas måste vi prata med IT-avdelningen. Vilka hinder finns? Hur ska vi förklara våra behov/krav?

Några kommentarer efter workshoppen var att det var en rolig och kreativ metod och att det underlättade att få vara negativ. Det upplevdes som en metod som man kunde få användning för.

Här är presentationen inför workshoppen.

/Viveca & Linnéa

Annonser

2 thoughts on “Bak & fram-metoden i workshop

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s