Kollegial observation


På Biblioteksdagarna i Uppsala lyssnade jag denna sista dag på en föreläsning om Tvinningprojektet. Trettio folkbibliotek i mellansverige har prövat metoden kollegial observation sedan 2007 och en metodbok ska komma till hösten.

Kollegial observation är en av beståndsdelarna i utvärderingsmetoden kollegial utvärdering. Andra delar är utvärdering av sig själv i relation till verksamhetens mål, kundenkäter och prov och tester av olika slag. Metoden har använts i skolvärlden sedan mer är tio år. Kollegial observation går ut på att man observerar varandra i en vald situation, t ex vid ett bokprat för en speciell åldergrupp. Bibliotekets policydokument ska ligga till grund för vad man ska fokusera på i observationen. Skillnaden mot en vanlig observation är att det är kollegor eller personer med samma yrke som observerar varandra mot bakgrund av styrdokument. En av slutsatserna var, inte helt överraskande, att bibliotekens styrdokument sällan är tillräckligt detaljerade för att utvärderingen ska vara helt tillfredsställande (vilket skolans är!). Det är bra att komplettera metoden med intervjuer. De som varit inblandade i projektet tyckte att det var berikande och inspirerande och fick en annan bild av sitt eget arbete när de observerade någon som hade samma arbetsuppgifter som de själva.

Metoden låter enkel att använda och komma igång med och är en skjuts för samarbetet med någorlunda närliggande bibliotek med ungefär samma förutsättningar.

Arbetsplan för kollegial observation (pdf)

/Linnéa

Annonser

One thought on “Kollegial observation

  1. Arbetsplanen är fortfarande version 1.0! Det är bara att arbeta vidare med den. Eventuellt kommer Ssb och KIB arbeta vidare tillsammans kring denna metod. Vi kommer att köra någon workshop i höst kring metoden i Stockholms län också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s