Boktips personasmetoden


Viveca och jag hade en föreläsning och workshop i personasmetoden på Btj bokhandel i Stockholm den 10 december. En av deltagarna, Eduardo Morris från Södertälje bibliotek, delade med sig av sina spännande personasupplevelser. När han jobbade på Systembolaget använde man sig av personas för att skapa det nya självbetjäningssystemet som vi ser idag. Här är några boktips av Eduardo:

  • Etnologen/antropologen Paco Underhill: Why We Buy, The science of shopping. Han var en av de första som mer vetenskapligt studerat mekanismerna bakom shopping (idag stenrik för övrigt). Han är rolig, lättläst och man får en hel del aha-upplevelser efter att ha läst den. Den finns i svensk översättning också, men jag föredrog den engelska upplagan.
  • Den finns en intressant koppling till vår bransch i: The Responsive Public Library: How to Develop and Market a Winning Collection (2 Ed.). Skriven av Baker och Karen L. Wallace. Författarna drar vissa paralleller och slutsatser från Pacos undersökning. Läsvärd även om inte allt är applicerbart till våra förhållanden.
  • En annan besläktad bok med detta ämne är Library Evaluation: A Casebook and Can-Do Guide: Danny P. Wallace och Connie van Fleet. Den har några år på nacken men är fortfarande användbar. Tråkig att läsa dock…
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s