Idea Store seminarium


idea_stores_seminarsIdag deltog jag via webben i ett mycket intressant seminarium om Idea Store-konceptet. Åke Nygren på Regionbibliotek Stockholm/Bilda nätverk hade bjudit in Sergio Dogliani, Principal Idea Store Manager på Tower Hamlet i London. Föreläsningen spelades in och kommer att finnas tillgänglig på http://bildanatverk.ning.com/.

Sergio berättade att ett företag ägnade hela två år till att undersöka befolkningens syn och önskemål på bibliotek. Man tyckte att biblioteken var väldigt viktiga för alla ANDRA, men de gick inte dit själva (känner vi igen det?). De ville ha fler böcker, andra eller ökade öppettider, mer internet/datorer och att de skulle ligga på ett bekvämt ställe där de rörde sig (shoppingområden, skolor, busstationer etc).

Idea Store lät sig inspireras av hur kommersiella företag som affärer jobbade med kundrelationer, belysning, service, belysning, skyltning osv för de är ju proffs på det! Sergio betonade hur viktigt det var att ta bort barriärer, t ex genom att inte ha informationsdiskar och lånediskar för nära entrén. Människor från olika kulturer uppfattar sånt på olika sätt och kanske drar sig för att gå in. Ta bort regler! Vi ”ärver” ofta regler i en verksamhet, som en yngre generation bara tycker är konstiga. Låt folk fika som de vill och använda mobilen. Det påverkar atmosfären positivt.

Idea Store satsar mycket på kurser, även sådana som kan hjälpa folk att lättare få jobb, som Food Hygiene (för att få jobb på caféer), Accounting (bokföringskurs), Driver License. Jag uppfattade det som att man använde externa lärare för många av kurserna.

Idea Stores känvärden utgår från det livslånga lärandet och sammanfattades i: empower, engage och enrich.

Vad sugen jag blev på att jobba för en Idea Store i Brunnsparken, Göteborg!

/Linnéa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s